Właściwości grapefruitów, czy też grejpfrutów, niezależnie od pisowni, mogą naprawdę sporo namieszać w naszej codziennej diecie – i to w pozytywnym sensie. Chociaż ten owoc z grupy cytrusów jest stosunkowo mało popularny, przynajmniej w porównaniu do cytryny czy pomarańczy, jego wartości odżywcze i prozdrowotne są nie do przecenienia. To zdrowa przekąska, z której możemy naprawdę dużo wynieść dla naszego organizmu.
Jakie właściwości grapefruitów są godne uwagi i jak wpływają na nasz organizm? Czy warto jeść te owoce, a jeśli tak – w jakich ilościach? Oto kompleksowy poradnik, w którym podajemy Wam na tacy wszystko, co musicie wiedzieć o właściwościach grapefruitów.
Informacje podstawowe – właściwości grapefruitów
Nim przejdziemy do szczegółowego omówienia właściwości grapefruitów, zaczniemy od podstawowych informacji na temat tej rośliny. Grejpfruty to roślina wiecznie zielona, która prawdopodobnie powstała wskutek zmieszania cech pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Głównym obszarem ich uprawy jest Morze Karaibskie, a za serce i źródło ich pochodzenia można uznać Barbados, gdzie zostały zadomowione w XVII wieku. Oprócz tego, obecnie uprawia się je także w strefie klimatycznej podzwrotnikowej, między innymi w USA, a plon z jednego hektara może wyniesie nawet 300 ton owocu.
Jeśli chodzi o sam owoc grapefruita, zalicza się go do… jagód. Tyle, że nieco ponadgabarytowych, bo osiąga średnicę do 15 cm i nawet 200-500 gramów wagi. Rozpoznamy go po stosunkowo cienkiej skórce, segmentach, a także charakterystycznym, gorzkawym smaku. W niektórych rejonach świata uznaje się go za niejadalny, właśnie ze względu na ten gorzki posmak, jednak to błąd! Dlaczego? Zobaczcie sami.
Prozdrowotne właściwości grapefruitów – składniki
Jeżeli chodzi o właściwości grapefruitów, które sprawiają, że warto włączyć ten owoc do swojej diety, możemy tu wymienić przede wszystkim bardzo dużą zawartość witaminy C. Jeden owoc jest w stanie zaspokoić nawet połowę naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik! Tymczasem regularne spożywanie witaminy C sprawia, że nasz organizm lepiej znosi infekcje, zwiększa się odporność, a także neutralizowane są wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu. Witamina C jest też naturalnym przeciwutleniaczem.
Inne korzystne właściwości grapefruitów to duża zawartość błonnika. Owoc pozytywnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego, może być środkiem stosowanym pomocniczo w leczeniu zaparć i problemów jelitowych. Grejpfrut jest też dobrym źródłem potasu, co sprawia, że pozytywnie wpływa na leczenie nadciśnienia tętniczego. Zawiera przy tym dużą ilość innych witamin, między innymi z grupy B, A czy E.
Właściwości grapefruitów a choroby serca
Regularne spożywanie tego owocu i jego soku poleca się w ramach profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Owoc zapobiega gromadzeniu się cholesterolu i blaszek, które mogłyby prowadzić do udaru. To nie wszystko – zmniejszają też ryzyko nadciśnienia, zawału, miażdżycy. W tej roli polecamy zwłaszcza grapefruity czerwone, spożywane wraz z błoną, która zawiera bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników.
Właściwości grapefruitów a inne choroby
Mało znanym jest fakt, że regularna podaż grapefruitów w diecie polecana jest także osobom ze zwiększonym prawdopodobieństwem powstawania chorób nowotworowych. Fitoskładniki zawarte w tych owocach hamują tworzenie się i rozrastanie guzów. Również zawarte w miąższu enzymy wspomagają antynowotworowe właściwości grapefruitów, pozwalając wątrobie skuteczniej oczyścić organizm z toksyn.
Również osoby obawiające się cukrzycy powinny włączyć ten składnik do codziennej diety. Właściwości grapefruitów znacząco zmniejszają prawdopodobieństwo występowania insulinoodporności. Co więcej, grejpfruty wspomagają odchudzanie, a otyłość to także jeden z czynników ryzyka powstawania wielu chorób. Owoc zawiera bowiem bardzo niewielkie ilości kalorii i cukru przy dużej zawartości wody – warto nim zastąpić przekąski między posiłkami, a nawet inne owoce w naszej diecie.
Czy grapefruity można spożywać w ciąży?
Wiele kobiet chciałoby wykorzystać właściwości grapefruitów, ale obawia się ich spożywania ze względu na ciążę. Czy można je jeść w tym szczególnym stanie? Odpowiedź brzmi: można, a nawet trzeba! Owoce poprawiają zdrowie ciężarnej, zapobiegając nadmiernemu przybieraniu na wadze i powstawaniu niedoborów pokarmowych. Zwiększają odporność ciężarnej, a do tego pomagają jej w popularnym problemie zaparć. Nie udowodniono negatywnego działania grejpfrutów na płód – wręcz przeciwnie.
Co więcej, spożywanie grapefruitów jest dozwolone także w okresie karmienia piersią i nie zwiększa ryzyka powstawania alergii na cytrusy u dziecka. Do diety malucha możemy je włączyć po 6 miesiącu życia, ale liczmy się z tym, że dziecko odrzuci ten owoc ze względu na gorzkawy smak.
Negatywne właściwości grapefruitów?
Przy całym swym prozdrowotnym działaniu, grapefruit może być groźny tylko w jednej sytuacji. Otóż, zmniejsza on aktywność pewnych enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie leków w naszym organizmie, przez co zwiększa się stężenie medykamentów we krwi. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do przedawkowania prawidłowo przyjmowanego leku. Jeśli więc przyjmujemy jakieś tabletki czy podejmujemy inne leczenie, warto się wstrzymać ze spożyciem grejpfruta i jego soku, aż otrzymamy zielone światło od lekarza prowadzącego.
Kosmetyczne właściwości grapefruitów
Jak pewnie zauważyliście, czytając skład drogeryjnych kosmetyków, właściwości grapefruitów, tym razem w postaci wyciągu z tego owocu, mogą zrobić wiele dobrego dla naszej urody. Nie musimy sięgać po gotowe kosmetyki – wystarczy kupić owoc i wycisnąć z niego sok!
Warto nim przecierać skórę trądzikową, skłonną do wyprysków i nadmiernego wydzielania sebum. Jako antyoksydant, sok z grapefruita świetnie sprawdzi się w roli kosmetyku zapobiegającego starzeniu się skóry, przeciwzmarszczkowego, a także rozjaśniającego przebarwienia, blizny potrądzikowe czy pękające naczynka pod skórą.
Właściwości grapefruitów – podsumowanie
By w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości grapefruitów, powinniśmy umyć owoc pod bieżącą wodą, a najlepiej sparzyć przed spożyciem. W długim transporcie może on bowiem gromadzić szkodliwe substancje w porowatej skórce. Najzdrowiej jeść go bez obróbki termicznej, możemy też wycisnąć sok, ale nie będzie on zawierał tylu dobroczynnych substancji – przede wszystkim błonnika – co cały owoc.
A jakie właściwości grapefruitów sprawiają, że Wy chętnie po nie sięgacie? Może dowiedzieliście się z naszego artykułu czegoś nowego? Koniecznie dajcie znać – czekamy na Wasze komentarze!